Potepanje po ZDA – iz Bostona na Atlantik

Boston je izhodišče za oglede kitov. Zunaj na Atlantiku, kakih 40km od obale, je področje imenovano Stellwagen Bank. Podmorski plato, kjer je morje globoko 30 do 40m, je bogato s hranilnimi snovmi. S tem pa idealno poletno domovanje kitov.

Kiti se tukaj celo poletje intenzivno prehranjujejo, da bi pozimi odplavali proti Karibom, kjer za prehranjevanje ne bo časa. Tam imajo shujševalno kuro ob parjenju 😀

Na ogled nas je odpeljal katamaran, približno tako velik kot Prince of Venice, ki vozi v Benetke. Po enourni vožnji smo prispeli na območje ogleda. Zoologinja, ki je bila z nami nam je povedala, da so najpogostejši kiti na območju grbavci. Mogoče pa je videti še pritlikave in brazdaste kite.

Nekaj časa smo opazovali kite daleč na obzorju, potem pa sta se dva povsem približala ladji. Bila sta grbavca. Kiti grbavci so težki do 37 ton in v dolžino merijo v povprečju 15m. Res veličastne živali. Nekaj časa sta radovedno plavala ob ladji, se za kratko potopila in spet prišla nazaj. Kmalu sta se nas naveličala in se oddaljila. Seveda pa sta nam ponudila veličastno priložnost za fotografiranje.

Grbavci so sicer ogrožena vrsta, lov nanje pa je prepovedan. Zoologi jih prepoznavajo po repnih plavutih, katerih vzorec in obarvanost je pri vsaki živali drugačna. Podobno kot naš prstni odtis.

Kiti grbavci so znani po petju. Njihove simfonije so dolge tudi do pol ure. Čemu točno pa so te pesmi namenjene, pa nam še ni uspelo ugotoviti.

Koliko smo bili z našo ladjo nevarni tem živalim? Po besedah zoologinje prav nič. Kiti namreč izredno dobro slišijo in jih ni mogoče presenetiti. Tudi, če bi ugasnili motorje, bi zaznali pljuskanje valov ob ladijski trup. Vsaj tako pravi zoologinja.

In potem smo šli še v akvarij. Poleg rib je v bostonskem akvariju še osemdeset majhnih pingvinov.

Glavna znamenitost pa je valjast tank, globok 7m in širok 12m. V njem je prikazano življenje na karibskem koralnem grebenu. Po steklenem obodu je speljana spiralna pot vse od vrha do dna (seveda po zunanji strani 😉 ). Tako si je moč ogledati življenje na različnih globinah.

Tale zadnja dva dneva sta bila v dobršni meri namenjena tudi Minki, ki je pokazala veliko zanimanje tako na ogledu kitov, kot v akvariju. Bolj ležerno preživljanje dni pa se je prileglo tudi nama s Ksenjo, saj smo vsi skupaj preživeli intenzivna a prelepa dva tedna.

In ostal nam je le še polet domov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja