BMW Munchen

Prejšnji vikend smo obiskali tovarno BMW v Munchnu. Verjetno vam je vsem znano, da je tam sedež tega avtomobilskega velikana. Kompleks je skoraj v središču mesta, sestavljajo pa ga tovarna, kjer sestavljajo modele serije 3, muzej in BMW Welt, kjer sta salon najnovejših dosežkov in prevzemni center. Če naročite BMW v Ljubljani, se lahko dogovorite za prevzem v Munchnu. Mimogrede si ogledate še proizvodnjo in muzej.

Sedež tovarne v obliki motornih valjev in muzej sta bila zgrajena že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, Welt pa je pridobitev iz leta 2007.

Med ogledom proizvodnje je fotografiranje prepovedano in tako ostane več časa za poslušanje. Kot sem že omenil, v Munchnu izdelujejo model serije 3. Iz koluta jekla nastane avto v štiridesetih urah. Nekaj sestavnih delov pripeljejo seveda iz drugih tovarn. Tovarna dela v dveh izmenah, samo od ponedeljka do petka. Locirana je namreč sredi stanovanjske soseske.

Dnevno dokončajo 900 avtomobilov in le dva letno sta popolnoma enaka. Večina proizvodnje je robotizirane, sestavljanje pa je še vedno ročno.

Avtomobili pa v naslednji objavi. 😉

1 comment
  1. […] prejšnji objavi arhitektura, tukaj pa tisto zaradi česar ta arhitektura sploh je. Avtomobili in motorji BMW. Na […]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja